With our masterplan well underway to create a new marina destination in Montenegro’s beautiful Bay of Kotor, we were commissioned to design several collections of apartments grouped along the coastline.

They ranged in size from studios to exclusive four-bedroom residences, many with a large terrace looking out towards the Adriatic, others with a first-floor landscaped courtyard and some with the luxury of their own private pools. These outdoor spaces formed private oases for residents to bask in the sunshine and enjoy the views towards the marina and sea, yet where they would remain connected to their immediate locale thanks to the sounds caught in the narrow streets below. The connection with outdoors continues inside with the apartments carefully oriented to ensure privacy, exclusivity and memorable views. Massing of the buildings was also an important consideration; the buildings are low-rise, sitting between sea and mountains in the manner of the old towns of the area rather than a new intervention. Released in phases, many of the apartments were quickly sold off-plan.
ClientAdriatic Marinas d.o.o.
ProjectNew marina town
LocationMontenegro
RSA RoleArchitect
Project StatusCompleted between 2010- 2012
Bodrum

ReardonSmith was appointed to undertake a detailed masterplan study for a new hotel and villa resort on a hitherto untouched peninsula site opposite the Turkish resort town of Bodrum. The client came to us aware of our reputation for sensitive resort design that places the highest value on respecting the topography, flora and fauna of the location as well as the architectural and cultural heritage of the local region. The brief was for the design of a supremely luxurious destination catering to heads of state and high profile guests who require seclusion and security as well as every comfort.

The plan proposed 26 private residences, each with extensive private gardens, magnificent sea views and its own jetty. The hotel was located at the highest point of the site. The style of all the properties reflects a Mediterranean vernacular layered with references to Turkish building design.

ClientRixos
ProjectMasterplan
LocationBodrum, Turkey
RSA RoleConcept Architect
OperatorRixos
Project StatusMasterplan complete

Ksenija is a residential development within Porto Montenegro, the marina destination masterplanned and designed by ReardonSmith. It consists of 48 luxurious one, two and three-bedroom apartments, all with unobstructed sea or mountain views. Each residence has its own terrace, with some enjoying rooftop verandas and private pools. Two residents-only swimming pools have also been created: an infinity pool on the large, south-facing first floor terrace and, on the fourth floor, another pool with a stunning vantage point overlooking the bay. Mirroring the architectural style of the Regent hotel on the opposite side of the basin, Ksenija’s Italianate façade takes on a somewhat different form from Porto Montenegro’s previous residences. The intention has been to respond to the Venetian design influences that have shaped this stretch of the Adriatic coast while also capturing the traditional vernacular of the region’s architecture. This has been achieved through the use of authentic materials also employed for earlier structures - Montenegrin stone and render for the cladding and terracotta tiles for the roofs – and, to the southern and western façades, grand colonnades reminiscent of the arcaded galleries that are prevalent in the region. The interpretation, however, is contemporary.

Ksenija’s eastern-facing aspect functions as a barrier to vehicular traffic and opens into a colonnade as the grade gradually decreases towards the southern gateway. The buildings’ articulated upper levels enhance the street-side visual appeal as well as the residences’ layouts. Although the northern-oriented perspective houses the main entrance and drop-off area, its overall feel is more residential, with a deliberate reduction in activity at ground level. The height of the buildings decreases towards the west and southward waterline, maximising views from within, while the massing of the residences above the first-floor podium level minimises the buildings’ visual weight and creates a platform for green spaces. These soften the buildings’ architectural edges and assimilates them into the landscape which has been designed by ReardonSmith Landscape.

All the apartments were sold ahead of completion.

ClientAdriatic Marinas d.o.o.
ProjectNew apartments
LocationPorto Montenegro
RSA RoleArchitect
Project StatusCompleted August 2015
Luxury Apartments, Baku

Pasha Insaat had previously appointed ReardonSmith to be the architects for the new Four Seasons Hotel Baku, and due to the success of this project , the commission was extended to include the design of an adjacent apartment building which was to be the most exclusive in the city. The external design influences were taken from the 19th Century French Beaux-Arts style and are similar to those of the Four Seasons Hotel. The colonnade, however, has a more elaborate detailing in its use of intricate mosaic to reflect the historic influences of Baku.

The interior layout reflects a similar grandeur. Each apartment occupies an entire floor and comprises a reception room, sitting room, a formal lounge and a dining room, together with the master bedroom suite and three additional ensuite bedrooms, each with a balcony terrace.

The building reflects the confidence of the new Azerbaijan whilst clearly referencing the rich heritage of the country.

ClientPasha Group
ProjectNew Build
RSA RoleArchitect
Project StatusComplete
Luxury Residences, Astana
This prestigious new property on the bank of the Ishim River and within a new public park in the Kazakstani capital, Astana,  is destined to be a premier residential  address in the city. One of the two wings of the palatial building is to become 50 luxurious residences ranging in size from 250 sq metres up to a huge penthouse commanding uninterrupted views across the gardens and city. The apartments, which will be serviced by the adjacent hotel, will have a dedicated entrance as well as a VIP entrance linked to the underground car park.  The exterior has been styled to meet the client’s request for a building in the classical European manner and will be clad in pale stone with a dark slate roof.  The extremes of Astana’s climate, with very cold, windy winters and warm summers, were a major consideration in the architectural planning. For the winter months, it was key to ensure that the entrances were well protected. For the summer, it was essential to make sure that the luxury experience was heightened by a strong connection with outdoors. The building therefore faces south west overlooking the  gardens below. The interior design of the residences is being handled by Jeannet Property Design.
ClientLancaster Group
ProjectNew residences, hotel and gardens
LocationKazakhstan
RSA RoleArchitect
Project StatusFinal Design