The Four Seasons Baku opened at the end of 2012. It references the French Beaux-Arts style of the late 19th Century – as directed by the owner - and is an exuberant building of classical proportions appropriate to its location near the president’s office. At the same time, it is a building designed from the inside out to ensure that the hotel’s operating performance and guest experience match its visual promise.

Situated on a prominent but constrained site, the key to unlocking the plan was the location of the main entrance on the sea-facing elevation, together with the creation of a colonnade the length of the façade through which limousines could pass to reach the underground parking entrance. The efficient yet imposing design at ground level was, in turn, a significant influence on the total scale of the building; it also achieved the all-important ceremony of arrival. Classically detailed bronze door and window frames as well as iron railings and balustrading to the guestroom balconies embody the decorative charm of the Beaux-Arts movement.

The ground floor is designed on a primary and a secondary axis, with the result that guests arriving in the entrance lobby in the centre of the building can see at a glance the key public areas to each side. A feature staircase takes guests to the first floor which is entirely dedicated to banqueting. There are a total of 175 guestrooms and suites, all very generously sized and, since the corridors are single loaded, each room offers a view of either Baku or the Caspian Sea. This plan resulted in a space in the centre of the seven guest floors within which there is a stunning “Roman basilica” soaring to a height of 12 metres under a vaulted ceiling and housing a large swimming pool.

ClientPasha Group
ProjectNew-build hotel
LocationAzerbaijan
RSA RoleConcept architect; watching brief during construction
OperatorFour Seasons
Project StatusOpened September 2012