Brocket Hall

Brocket Hall, one of the UK’s most exclusive golf venues, appointed ReardonSmith to consolidate various planning concerns and produce a masterplan for the estate, including the two pristine championship golf courses and the luxury clubhouse.


Following the development of the masterplan a detailed design study was produced for the further upgrading of the clubhouse and the construction of a luxury spa within the landscape setting.

ClientCAA International
ProjectMasterplan
LocationHertfordshire, UK
RSA RoleArchitect
OperatorBrocket Hall
Project StatusComplete
Hersham Golf Club, Surrey, UK

Approached by an owner wishing to build a large five–star hotel in London's Green Belt, ReardonSmith designed a scheme intended as a world-first – a luxury hotel and spa that would be mainly underground. The location was Hersham Golf Club in Surrey, England with its gently undulating course. Just one level of public area was to be at grade, concealed by a living green roof that mimicked the surrounding terrain, merging it into the landscape. The balance of the hotel – 198 guestrooms together with the spa were placed below ground, constructed in three "rings" around 800m² gardens that would allow light to permeate their façade.

The ground–level public spaces framed the golf course and landscape to create an unparalleled and luxurious dining, hotel and golf club experience. The entire development was set back from local residential areas and positioned within an enclave of existing woodland to obscure it from the local residents' view. With a gross area of approximately 20,000m², ReardonSmith's hotel and golf club scheme returned open space to the greenbelt and represented substantially less built–up hard surface than the existing clubhouse and car parking, with the latter relocated to an underground garage.

A new access road, carefully woven into the terrain, was planned to better manage traffic flow, while extensive re–vegetation and improvements to public footpaths were designed to further enhance the locale. Combined heat and power generation, heat exchangers, ground source heat pumps, grey water recycling and rain water harvesting were incorporated into the plan to minimise the building's carbon footprint and significantly reduce resource demands in comparison to conventional five–star hotels.

ClientArkin Group
ProjectNew-build hotel
LocationSurrey
RSA RoleConcept architect
The Belfry Golf Resort

ReardonSmith’s scheme for the redevelopment of The Belfry golf and leisure resort was granted planning consent in 2008. Key to the successful application was its sustainability credentials. A BREEAM assessment was carried out on each of the proposed new buildings and full environmental impact assessments were undertaken.

The scheme included a new energy centre, which would deliver 10% of the resort’s total energy demand through on-site renewables; a target 15% of heating and cooling was to be ground sourced. Biodiversity plans for the three golf courses, as well as green roofs and rainwater harvesting and recycling, formed part of the proposal, achieving a sustainable irrigation and drainage system across the resort. Hard standing was to be dramatically reduced by moving more than half the car parking underground and by locating, where practicable, new buildings on existing hard standing.

The design included a new 500-key hotel conceived as a low-rise contemporary building which, with just five guestroom floors, would be below the surrounding mature tree canopy. In addition, the scheme included a new driving range and PGA headquarters, a building to accommodate a national golf training academy and a new leisure complex. The famous Brabazon House façade was to be incorporated into the new Clubhouse overlooking the Brabazon course.

ClientQuinn Hotels
ProjectUp-grading of golf resort
LocationWarwickshire, UK
RSA RoleArchitect
OperatorDe Vere Hotels
Project StatusPlanning consent granted 2008
Wentworth Golf Club

The development of the new Club House at Wentworth was designed to enhance and reflect the quality of the famous championship course and to reinforce the reputation of Wentworth as one of the most prestigious golf and country clubs in Europe. The brief was to keep the best of the old in order to maintain the very English club atmosphere and combine this with the latest technology and comforts expected within a five-star establishment.

The original Club House was remodelled to incorporate all new facilities including a club lounge created out of what was an external courtyard. This, together with boardrooms, dining rooms and a ballroom were serviced by a new state-of-the art kitchen endorsing the club’s status as Europe’s premier golf and leisure destination.

Most recently, ReardonSmith has been commissioned to design a new guestroom wing to accommodate up to 60 new five-star suites and rooms, all with views over the course. The proposed new building reflects the heritage of the club house and has been designed to sit comfortably within the existing wooded garden setting.

ClientWentworth
ProjectGuestroom Extension
LocationSurrey, UK
RSA RoleProject Architect
OperatorWentworth